Massagepraktijk Til

In balans door het leven

Ayurveda

In India wordt al meer dan 3000 jaar Ayurveda beoefend. Ayurveda kan vertaald worden als: "Inzicht in het leven". Zoals de naam al zegt, omhelst de Ayurveda alles met betrekking tot het leven, de voeding, de levenshouding, geneeskunde enzovoorts. Onderdeel van de geneeskunde is de massage.

De Ayurveda werkt met de 5 elementen, aarde, water, vuur, lucht en ether (sfeer). Deze zijn gegroepeerd naar 3 dosha's, types. Aarde en water vormen samen Kapha, vuur is Pitta en lucht en ether worden samengebracht in Vata. Ieder mens heeft alle elementen in zich, maar met zijn eigen verhoudingen. Zo is ieder mens uniek.

Op het moment dat de dosha´s uit balans zijn, dan kun je ziek worden. Omdat voor ieder mens de verhoudingen tussen de dosha´s uniek zijn, zal ook iedere ziekte uniek zijn en op zijn eigen wijze aangepakt moeten worden.

Behandeling Abhyanga

De Ayurvedische massage (abhyanga) wordt uitgevoerd met speciale kruidenolie. De gebruikte olie past bij de eventuele klacht en persoon die gemasseerd wordt. Het hele lichaam, inclusief hoofd en haren worden gemasseerd. De massage zorgt voor ontspanning en balans.

Behandeling Siro-Abhyanga

Het is mogelijk om alleen een hoofd/nek/schouder massage te boeken. Deze kan zittend of liggend worden gegeven. Ook deze massage wordt uitgevoerd met kruidenolie.  


Behandeling Narakizhi
Een andere mooie behandeling binnen de Ayurveda is de rijsthandeling of navarakizhi. De navarakizhi is een heel oude en traditionele behandeling, waarmee de huid gereinigd wordt. Op de foto zie je twee van de kruidenstempels voor deze behandeling. In de stempels zit rijst en een kruidenmengsel om de huid te reinigen. De massage wordt uitgevoerd met deze kruidenstempels, gedoopt in hete melk.

Behandeling Ubtan

De Ubtan of modderbad wordt ook wel swedana genoemd, een zweetbad. Bij de Ubtan wordt je hele lichaam ingestreken met een speciale modder. Hierna wordt je helemaal ingepakt in folie en dekens, zodat je goed gaat zweten. Na 20 minuten zweten, wordt je gewassen met warm water. Deze behandeling werkt ontgiftend, verfrissend en geeft energie.

 

Behandeling Udwarthanam

De Udwarthanam is een massage met kruiden. Dit kan een "droge" massage zijn met alleen de kruiden of een massage gecombineerd met olie. De droge Udwarthanam is een ondersteunende massage als je wil afvallen. De Udwarthanam met olie kan worden ingezet voor huidproblemen. De effecten van de Udwarthanam zijn een goede scub van de huid, het kalmeert de Kapha Dosha, versterkt de spieren en versoepeld de gewrichten, verwijderd lichaamsgeur en verbeterd de bloedsomloop. 


Kleding:
De Ayurvedische massage wordt uitgevoerd op het lichaam en hoofd. Hierbij wordt olie, melk, kruiden of modder gebruikt. Trek oude kleding aan, die gemakkelijk te wassen is. Ook is het zinvol om een oude handdoek mee te nemen om het hoofd mee te bedekken voor de thuisreis.


Meer informatie over Ayurveda en de genoten opleiding kun je opvragen via de volgende link:
Hogeschool Ayurveda Geneeskunde   www.ayurveda-center.com/